A A A

Bang voorgevoel HVA is uitgekomen!

Wat we als Huurdersverenigingen verenigd in de koepelorganisatie SHY reeds lang hebben gevreesd en aangegeven is nu werkelijkheid geworden, er is niet voldoende financiële ruimte meer bij wooncorporatie Ymere om nog op een aanvaardbaar niveau te investeren in nieuwe bouwprojecten en renovatie. Over de hele linie zijn al z.g.n. NIW projecten (Niet Ingrijpende Woningverbetering) terug gedraaid of op een laag pitje gezet en nu komt ook de nieuwbouw in de sociale sector volkomen stil te leggen.

En dit alles in weerwil van de komende enorme huurverhogingen, die, opgelegd door de regering Rutte II betaald moeten worden en niet ten goede van de woningbouw komen maar regelrecht in de algemene middelen verdwijnen. Deze schaamteloze politiek die er voor moet zorgen dat Nederland weer het braafste jongentje van de klas moet worden, zorgt er voor dat de huurders en toekomstige huurders door middel van de verhuurdersheffing 1,7 miljard aan het begrotingstekort gaan bijdragen zonder daar ook maar iets van terug te zien in de woningbouw en, wat nog veel erger is, het zorgt er alleen maar voor dat de reserves van alle corporaties dalen naar een onacceptabel niveau waardoor nieuwe investeringen uitblijven.

Binnenkort wordt de HVA geïnformeerd over de criteria die Ymere bij deze beslissing heeft toegepast. Tevens zal SHY worden betrokken in de uiteindelijke besluitvorming.

[Publikatie Ymere]

Ymere ziet zich door het Woonakkoord van de regering genoodzaakt de investeringen tussen nu en 2018 flink terug te schroeven.
De regering wil haar overheidstekort verkleinen door een heffing van 1,7 miljard bij de corporaties in rekening te brengen. Deze heffing betekent voor Ymere een afdracht van 75 miljoen euro per jaar, netto kasstroom.
Daarnaast werd in januari bekend dat Ymere de komende vijf jaar 85 miljoen euro bijdraagt aan de sanering van onder andere woningcorporatie Vestia. Deze afdrachten zorgen ervoor dat Ymere genoodzaakt is haar investeringen terug te schroeven.

In 2012 werd er nog een bedrag geïnvesteerd van € 275 miljoen in nieuwbouw en renovatiewoningen. Dit wordt teruggebracht naar circa 100 miljoen op jaarbasis. Deze 100 miljoen wordt ingezet om huurwoningen te renoveren en te bouwen.

Daarnaast blijft Ymere vanuit het perspectief van gemengde wijken voor 60 miljoen op jaarbasis koopwoningen ontwikkelen, voornamelijk in de wijken waar Ymere veel bezit heeft. Nieuwbouwcomplexen voor de verkoop worden echter alleen nog gebouwd als 70% van de woningen vooraf zijn verkocht. Ymere gaat de komende tijd op zoek naar innovatieve manieren om te zorgen dat er meer kan worden geïnvesteerd in de woningmarkt.
Als gevolg van het dalen van de investeringsruimte heeft Ymere de afgelopen maanden haar projecten geprioriteerd langs de lijn van klantbelang en bedrijfsbelang. Het niet of later in de tijd investeren in projecten heeft consequenties. Het fors terug gaan in investeringen heeft uiteraard gevolgen voor bewoners en andere samenwerkingspartners en voor de interne organisatie. De komende periode gaat Ymere daarover actief in gesprek met alle belanghebbenden