A A A

Minister Blok wil wetsvoorstel Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting drastisch wijzigen. Over het wetsvoorstel Herzieningswet is al bijna tien jaar lang overleg. Vorig jaar is het wetsvoorstel door de Tweede Kamer unaniem aangenomen.

Minister Blok heeft aan de Eerste Kamer uitstel gevraagd van de wetsbehandeling omdat hij met een aantal drastische wijzigingen wil komen. Dat kan door middel van een zogenaamde ‘novelle’. De novelle is naar de pers gelekt en de NOS had op 28 mei een bericht daarover.
Corporaties mogen in principe geen woningen meer verhuren, toewijzen en bouwen die een huur hebben boven €681,02. Dit heeft ook betrekking op woningen die meer dan 141 wws-punten (liberalisatiegrens 2013) hebben. Als een dergelijke woning vrijkomt dan moet de woning of vervreemd worden of voor een huur onder €681,02 aangeboden.

Alle woningen die qua huurprijs of wws-punten boven de liberalisatiegrens liggen, moeten worden afgesplitst en ondergebracht in overgangsvennootschap. Dat geldt ook voor al het commerciële vastgoed en deelnemingen. In het bestuur van dit vennootschap mogen geen bestuursleden of leden van de Raad van Toezicht zitting nemen. De overgangsvennootschap is de enige commerciële onderneming die de corporatie mag hebben.

Ook op het gebied van de leefbaarheid wordt de rol van de corporatie belangrijk ingeperkt. Die zal zich meer beperken tot het aanstellen van een wijkbeheerder of iets dergelijks.
Het is te hopen dat de minister niet de speelruimte krijgt van de partijen die van oudsher de volkshuisvesting een goed hart toedragen, om na meer dan 100 jaar volkshuisvesting de corporatie tot een gemarginaliseerde speler op de woningmarkt te maken.