A A A

Corporaties moeten weer dokken voor collega in nood

Opnieuw moeten woningcorporaties diep in de buidel tasten om een collega uit de brand te helpen. Dit keer moet 118 miljoen euro op tafel worden gelegd voor de Brabantse corporatie WSG uit Geertruidenberg, die zich heeft vergaloppeert aan grondaankopen en mislukte bouwprojecten.

Dinsdag maakte het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) bekend dat de noodlijdende WSG saneringssteun krijgt van totaal 117,8 miljoen. Vorig jaar oktober kreeg WSG al een renteloze lening van 21 miljoen, maar dat bleek volstrekt onvoldoende om de nood te lenigen. Er moet nu nog eens bijna 100 miljoen bij aan noodsteun, op te brengen door de gehele corporatiesector.

Ook de huurders van WSG zijn de dupe van de financiële strop. Zij krijgen de komende jaren jaarlijks de maximale huurverhoging, inclusief de ‘gluurverhoging’, en voor nieuwe huurders wordt de huur verhoogd naar 90 procent van de maximaal toegestane huur.

Schadevergoeding van 9,2 miljoen

De WSG, een kleine corporatie met 4.000 woningen, kwam in 2011 in de problemen door zware verliezen op bouwgrond (205 hectare), op (woon)zorgcomplexen en commercieel vastgoed. Directeur-bestuurder Peter Span moest opstappen en de nieuwe bestuurders eisen van hem een schadevergoeding van 9,2 miljoen. Span op zijn beurt eist een ontslagvergoeding van 6,5 ton en 1,7 miljoen aan opgebouwde pensioenrechten. WSG heeft ook aangifte tegen Span gedaan wegens vermeende malversaties, maar het openbaar ministerie heeft besloten hem niet te vervolgen. Span zou onder meer diverse familieleden hebben bevoordeeld. De advocaat van Span spreekt van ‘karaktermoord’ op de ex-directeur.

Totale saneringssteun 1,3 miljard

De redding van WSG is de op twee na grootste saneringsoperatie van het Centraal Fonds sinds 1990. Verreweg de grootste was de saneringssteun van 675 miljoen voor Vestia in 2012, gevolgd door de 214 miljoen steun aan corporatie Nieuw Amsterdam in de Amsterdamse Bijlmermeer in 1993. Bij elkaar is ruim 1,3 miljard uitgekeerd aan 20 noodlijdende corporaties. Dat komt neer op € 550,- per huurder (van een corporatiewoning).