A A A

Onderwerp: Oproep AFWC stem 3 oktober 2013 tijdens het Aedescongres tegen het principe- akkoord tussen Aedes en het Kabinet.

Geachte heer Van Harten,

Als Amsterdamse huurder en voorzitter van de huurderskoepel van Ymere ben ik geschrokken, zeer teleurgesteld en boos dat uw landelijke vereniging Aedes een principe accoord met minister Blok heeft gesloten over de hoofden van álle huurders heen. Sinds het plan voor de invoering van de verhuurdersheffing heeft u samen met de huurders keer op keer aan het kabinet laten weten dat deze maatregel een slecht plan is. En natuurlijk is dat niet opeens veranderd. Als huurders en verhuurders hebben wij zij aan zij tegen de verhuurdersheffing gestreden.

Als huurderskoepel van Ymere hebben wij samen met Ymere een brief naar de tweede kamer leden en de media gezonden met alternatieven en hebben samen tegen de verhuurdersheffing opgetrokken.

Met de Vereniging van toezichthouders woningcorporaties ben ik van mening dat het principe akkoord tussen Aedes en het kabinet feitelijk zeer weinig heeft opgeleverd voor de corporaties. De verhouding tussen 1,7 miljard aan heffing en de binnengehaalde punten is ronduit scheef. Door dit accoord wordt de opvatting van de PVDA en VVD versterkt dat corporaties nog over ruime reserves beschikken, want de PVDA schrijft heden in een persbericht over de gepresenteerde begroting aan zijn leden: “we jagen de economie en werkgelegenheid aan met geld dat op de plank ligt bij verzekeraars en corporaties, niet door geld uit te geven dat we niet hebben.

De verhuurdersheffing houdt in dat verhuurders jaarlijks een bedrag oplopend tot 1,7 miljard in 2017 aan de staatskas moeten afdragen. Per woning gaat het dan om ongeveer 800 euro per jaar. Dit geld -dat huurders via de huurverhoging opbrengen- moet rechtstreeks worden overgemaakt naar de staatskas en kan niet meer gebruikt worden om te investeren in het wonen. Bij Ymere betekent dat een jaarlijkse afdracht van 75 miljoen en de investeringscapaciteit daalt daardoor van 300 miljoen naar 100 miljoen euro per jaar.

In het akkoord staat immers dat “voor zover de verhuurderheffing dat mogelijk maakt corporaties naar vermogen zullen investeren in de sociale woningbouw”. Tal van doorrekeningen (CFV, Ortec, WSW, EIB, CFV) hebben de afgelopen jaren keer op keer grote negatieve effecten van de heffing op de woningmarkt laten zien.

Wij voorzien –geheel in lijn met de uitkomsten van al die rapporten- dat er nauwelijks nog investeringen zullen plaatsvinden in onze regio’s voor wat betreft nieuwbouw, woningverbetering, (groot) onderhoud en leefbaarheid van wijken en buurten.

Als er niet meer wordt geïnvesteerd krijgen huurders straks minder voor meer: zij gaan meer huur betalen voor woningen die slechter worden onderhouden en de wachtlijsten zullen toenemen. Wij vinden dit vanwege het streven naar kwaliteit, beschikbaarheid en geschiktheid van woningen onwenselijk.

In ruil voor de verhuurdersheffing worden corporaties niet verplicht zich in twee delen op te splitsen. Zodat indien de markt geen interesse heeft de corporaties mogen investeren en bouwen in het middensegment. Deze investeringen worden echter niet geborgd door het WSW. Hierdoor lopen mogelijk de corporaties voor huurders onacceptabele risico’s.

Het akkoord Aedes-kabinet bevat voor huurders geen voordelen. De miljoenen voor energiebesparing waren immers al opgenomen in het energieakkoord.

Uit onderzoek van het RIGO blijkt dat nu reeds 27% van de hurende huishoudens op of onder de absolute armoedegrens leeft; als het kabinetsbeleid wordt voortgezet stijgt dat percentage naar 35%. In sommige regio’s gaat het zelfs om bijna de helft van alle huurders.

Voor de huurders is het onverteerbaar dat Aedes heeft afgesproken de kosten van de verhuurdersheffing op de huurders te verhalen. Dat is zonder overleg gedaan, terwijl Aedes toch ook weet dat veel huurders nu al grote problemen hebben. Ik roep u dan ook op om aan Aedes duidelijk te maken dat u deze deal niet kan steunen. De Amsterdamse corporaties mogen hun huurders niet in de steek laten.


Met vriendelijke groet,

Jan van der Roest

Voorzitter Samenwerkende huurdersorganisaties Ymere