A A A

Minister Blok is zo langzamerhand wel erg ver van de werkelijkheid af komen staan.

Want volgens hem zijn er op dit moment 500.000 sociale huurwoningen méér dan er voor de doelgroep nodig zouden zijn. Begrijp ik het niet goed? Hebben we in dit land geen woningnood in de socialehuursector? Zijn er geen wachttijden van 7en 8 jaar bij de woningburo’s? Zijn de huren door zijn verhuurderheffing niet de pan uit gerezen? Waar zijn al die 500.000 woningen dan en waarom zijn al die wachtlijsten dan nog zo lang?

Een andere gedachtekronkel van de minister is dat een half miljoen huurders scheef wonen, volgens de minister is het dus zo dat mensen niet zelf mogen bepalen waar ze wonen, ze mogen niet zelf uitmaken of ze genoegen nemen met een woning die minder comfortabel, minder groot, of eenvoudiger is, dat bepaald de minister wel. Verhuizen moeten ze. Leuk bedacht hoor, maar is de minister vergeten dat de Wooncorporaties, gedwongen door zijn verhuurderheffing, meteen de zojuist vrijgekomen woningen zullen liberaliseren, waardoor de zogenaamde goedkope woningen voor de door de minister beoogde doelgroep niet te betalen zullen zijn?

Waarom horen we de minister nooit over mensen die qua inkomen in een voor hun goedkope koopwoning wonen? waarom moeten die niet verhuizen, net als de huurders? In dat segment staan namelijk aantoonbaar wel 500.000 woningen te koop. En waarom krijgt deze groep kopers weer een lastenverlichting van een half miljard toegeschoven door deze regering?.

Het bewijst maar weer eens dat deze liberale minister alleen oog heeft voor zij neoliberale achterban en geen enkel begrip heeft voor de minder bedeelde in onze maatschappij. Wat ook wel te zien is aan de maatregelen om de graaiers binnen de wooncorporaties een halt toe te roepen, deze krijgen namelijk 7 jaar de tijd om hun exorbitante salarissen aan te passen naar normale verhoudingen. Ze zullen deze tijd ongetwijfeld gebruiken om “na de deal met Aedes”de corporatie op te splitsen in een sociaal en commercieel deel om hun salaris dan aan het commerciële deel aan te passen.

Heel anders ging het echter bij de inkomensafhankelijke huurverhoging. Hiervoor liet minister Blok zelfs de privacy van de huurders schenden onder het mom van als het niet klopt kan je bezwaar aantekenen.

Tot slot wil ik namens de Huurders Vereniging Almere er op wijzen dat door het graaigedrag van deze regering, met minister Blok voorop zij geen ander gedrag vertonen dan de verkeerde corporatie directeuren, zonder te letten op de gevolgen van hun beleid voor de huurders met de laagste inkomens, hier gaan zeer binnenkort de grootste klappen vallen door het niet meer op kunnen brengen van de huren, waardoor de huisuitzettingen gigantisch zullen worden.