A A A

Onze burgemeester is zo langzamerhand de weg volledig kwijt.

‘Als de gemeente faalt, moet u betalen’.
Jorritsma geeft burger de schuld.


-Burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma heeft opmerkelijke uitspraken gedaan tijdens een interview met opinieblad Forum, van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Jorritsma antwoordt op een vraag of de rekening in tijden van nood moet worden neergelegd bij de burger, dat die daar ‘zelf voor gekozen heeft.’

In Forum zegt Jorritsma: “Als een gemeente dreigt te verzuipen dan wordt die door de provincie onder toezicht gesteld; dat betekent dat alle tarieven maximaal worden verhoogd en de bezuinigingen maximaal worden opgevoerd. Als de gemeente nog steeds niet droog is, gaat ze naar het Rijk, dan betalen we er met zijn allen voor.”
Op de vervolgvraag van het blad of de burger daar dan voor moet opdraaien, antwoordt de burgemeester: “Ja, maar daar hebben ze zelf voor gekozen. Burger en ondernemer moeten nadenken over wat voor een gemeentebestuur ze willen. Ze kiezen voor een bepaald beleid. Als de kiezers daar niet verantwoordelijk voor zijn, waar zijn ze dan nog wel verantwoordelijk voor?”

Saillant detail: Almere kocht sinds 2008 voor bijna een kwart miljard aan grond en komt daar nauwelijks van af. Vorig jaar moest de gemeente een stuk bouwgrond voor 35 miljoen euro terugkopen van twee projectontwikkelaars, nadat het project strandde. Het doel, 60.000 woningen bouwen, is na zes jaar nog altijd niet behaald.