A A A

Erik Gerritsen wordt nieuwe directievoorzitter van Ymere

Per 1 juni treedt Erik Gerritsen aan bij Ymere als nieuwe voorzitter van de directieraad. Erik Gerritsen (58) is nu nog Secretaris Generaal bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarvoor was hij onder meer gemeentesecretaris van Amsterdam en bestuursvoorzitter van de Jeugdbescherming Regio Amsterdam.

Oorspronkelijk afgestudeerd als politicoloog, promoveerde hij in 2011 aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek over hoe de lokale overheid een bijdrage kan leveren aan het oplossen van ongetemde problemen.
Erik Gerritsen kijkt uit naar deze nieuwe uitdaging: ‘Ymere is een prachtige organisatie met een ongelooflijk belangrijke missie. Als grootste en oudste woningcorporatie van Nederland kan Ymere het verschil maken in de Metropoolregio Amsterdam. Daar draag ik graag aan bij.’
Voorzitter van de raad van commissarissen van Ymere Gertjan Lankhorst: ‘We zijn blij met de komst van Erik Gerritsen. Met zijn jarenlange ervaring in complexe publieke omgevingen zal hij veel toevoegen aan de opgave waar Ymere voor staat. Zijn gedrevenheid om maatschappelijke problemen aan te pakken is daarbij de rode draad.’

Gerritsen volgt in juni Karin Laglas op, die zeven jaar directievoorzitter was en Ymere vanuit een roerige periode een nieuwe koers gaf, wat heeft gezorgd voor een financieel gezonde organisatie en stevige maatschappelijke prestaties voor huurders en woningzoekenden.


Eerste proefwoningen van renovatie Bouwmeesterbuurt gereed voor bezichtiging.

Op woensdag 17-03-2021 hebben we als HVA de gelegenheid gehad om de eerste twee modelwoningen in de Bouwmeesterbuurt te bezichtigen. Doel hiervan was om te zien hoe Ymere de renovatie van de overige woningen voor ogen heeft. Van deze gelegenheid hebben we dankbaar gebruik gemaakt om ons licht op te steken over het resultaat.

Wat uw scribent als eerste opviel, was dat de woning in de W.Bruinstraat zorgvuldig leek te zijn weggestopt en het was dan ook even flink zoeken. Zonder enige aanduiding aan de buitenzijde van de woning was deze aan het eind van een doodlopend weggetje te vinden. U moet namelijk weten dat de W.Bruinstraat niet één straat is met netjes aan weerskanten huizen, maar een straat met allemaal zijstraten met dezelfde naam (arme postbode).
Nadat ik was gearriveerd, werd ik door drie mensen van Ymere opgevangen en wat wegwijs gemaakt over de gang van zaken tot nog toe. Het tweede dat opviel, was dat men geen enkele moeite had gedaan om de locatie een beetje plezierige uitstraling te geven. Mijns inziens een gemiste kans.

De uitleg over de uitgevoerde werkzaamheden begon aan de buitenzijde van de woning. Deze was aan de bovenzijde voorzien van met tussenruimten horizontaal boven elkaar geplaatste houten delen die als één geheel op een houtenraamwerk worden aangeleverd vanuit de fabriek. Het voordeel van deze manier van werken is dat A) er snel gewerkt kan worden, B) het isolatiemateriaal direct in het frame verwerkt kan worden en C) het geheel afgewerkt arriveert en geplaatst kan worden Een vraagteken wil ik echter zetten bij de koperen of messing spijkers waarmee de planken op het framewerk lijken te zijn bevestigd. Als dit werkelijk zo is, lijkt mij dat geen goed idee aangezien koper of messing verkleuren (oxideren) en op termijn door inwerking van weersinvloeden lelijke zwarte strepen op het houtwerk achterlaten
Het metsel- en voegwerk dat aan de onderzijde van de gevel zit, was netjes opgeknapt en zag er prima uit.

De toegangsdeur tot de woning hebben we niet kunnen beoordelen omdat deze niet op tijd was aangeleverd.
Over de berging aan de voorzijde van de woning, die net als bij een eerdere rondleiding die we gehad hebben op andere plekken in het complex de nodige gebreken heeft, is nog geen beslissing genomen hoe men dit gaat verhelpen. Maar gezien de staat waarin vooral de onderste houten delen verkeren lijkt ons dat vervanging van deze delen een minimale eis zal blijken te zijn, evenals rotte deuren en eventueel kapot hang- en sluitwerk plus schilderen van het geheel.
De 5 op het dak geplaatste zonnepanelen waren volgens de uitleg in dat aantal gekozen omdat dit voldoende zou zijn voor het geschatte gebruik van de woning en de ruimte op het dak.
We hebben begrepen dat deze zonnepanelen als optie kunnen worden aangeschaft.

Aan de binnenzijde van de woningen worden alle gevelelementen voorzien van HR++ glas in hardhoutenkozijnen, waarbij de draairamen worden vervangen door draai-/kiepramen wat natuurlijk een enorme verbetering is.
Door de genoemde aanpassingen aan de buitengevel gaan de woningen allemaal naar een label A wat een enorme verbetering ten opzichte van de huidige situatie is.
Verder zal het oude ventilatiesysteem vervangen worden door een automatisch ventilatiesysteem, wat ervoor moet zorgen dat het binnenklimaat er flink op vooruit zal gaan. Vreemd genoeg wordt dan weer de vervanging van de CV-ketel, die inmiddels gemiddeld 15 jaar oud is, buiten beschouwing gelaten onder het motto "er zijn weinig storingsklachten op het ogenblik".
Als laatste opmerking, worden de douche- en WC-ruimte alleen aangepakt “als daar aanleiding toe is”.. Dit gaat volgens ons nog een stevige discussie opleveren, want wanneer komt men in aanmerking voor aanpassing én is de beloning voor goed huurderschap dat men niet in aanmerking komt voor vernieuwing?
Wat de eventuele huuraanpassing na de renovatie betreft, kon men niet meer vertellen dan dat deze in drie stappen van 5-7 of 12 euro aangepast gaat worden. Het spreekt voor zich dat wij hier als huurdersvereniging toch nog wel graag nadere uitleg over willen hebben.
Zoals u merkt blijven er op dit moment nog wel wat vragen over die nog de nodige aandacht kunnen gebruiken voor men definitief aan de renovatie gaat beginnen.
We zullen als HVA het verdere verloop van het geheel met belangstelling blijven volgen.


'Almere krijgt kwart van het huidige aantal woningen erbij voor 2031'

Almere • Woensdag 31 maart 2021
Waar in Almere kunnen de komende jaren huizen gebouwd worden? Het stadsbestuur heeft dat antwoord op papier gezet. Belangrijke locaties zijn bestaande nieuwbouwwijken zoals Nobelhorst, Poort, en Oosterwold. Maar ook in de oudere delen van de stad moet flink gebouwd worden. Bijvoorbeeld hoogbouw in en rondom het centrum.
In totaal wil het college van B en W dat er tot en met 2030 zo'n 25.000 duizend woningen bijkomen. Dat is ongeveer een kwart van de al bestaande hoeveelheid huizen in Almere.

Betaalbaarheid een groot probleem

Wethouder Wonen Julius Lindenbergh: "Het is in deze markt te moeilijk om een betaalbaar huis te vinden. We zien dat vooral starters het moeilijk hebben, maar ook voor anderen is het lastig. Het probleem is dat er in Nederland te weinig is gebouwd. Door het tekort aan woningen, stijgen prijzen steeds verder. Aan dat probleem willen we in Almere wat doen. We gaan meer bouwen, voor alle doelgroepen."
Het bouwen van woningen is niet iets dat de gemeente zelf doet. Het is uiteindelijk aan woningcorporaties, projectontwikkelaars, of particuliere bouwers om daadwerkelijk aan de slag te gaan. De gemeente wil wel een veel actievere rol gaan spelen als het gaat om de vraag: wat voor een soort huizen komen er? En minstens zo belangrijk: in welke prijsklasse vallen ze?

Huizen voor lage- en middeninkomens

Almere wil dat er vooral huizen voor lage- en middeninkomens worden gebouwd. Voor de definitie van lage inkomens wordt uitgegaan van een huishouden dat maximaal 39.000 euro per jaar verdient, bij middeninkomens is dat maximaal 78.000 euro.
Voor de groep middeninkomens moeten er 10.000 woningen bijkomen. Dertig procent daarvan zijn vrije sector huurwoningen, de rest koop. Voor lage-inkomens wordt uitgegaan van 8.500 woningen. 2.000 daarvan zijn voor jongeren, 1.500 voor studenten en 5.000 blijven er over voor anderen. Tenslotte is in het duurste segment, dus voor huishoudens met een inkomen van boven de 78.000 euro, plek voor 6.000 nieuwe woningen.
In tegenstelling tot de afgelopen decennia zal de nieuwbouw in Almere de komende periode voor het grootste gedeelte bestaan uit appartementen. Namelijk zestig procent van het aantal nieuw te bouwen woningen.
Hier moeten de woningen komen: