A A A

Onderstaand berichtje kregen we opgestuurd van de bewonerscommissie de Gele flat.

Hartstikke leuk om te zien dat in deze donkere tijden van Corona de initiatieven om er wat moois van te maken toch doorgaan.
Hartstikke goed gedaan mensen en veel plezier met de vernieuwde ruimte.

In gebruik name ontmoeting ruimte SOOS.

Na hard werken is het dan gelukt om een nette ruimte te creëren, waar de bewoners
met elkaar o.a. koffie drinken , spelletjes zoals kaarten, bord spellen, tekenen, sjoelen enz.
Het is de opzet om de bewoners meer samen dingen te laten ondernemen, voor meer gezelligheid met elkaar.
De opening werd gedaan door de loco burgemeester Hilde van Garderen die samen met Hetty Vroege ( gebied secretaris Almere buiten ) de gemeente vertegenwoordigde.

De loco burgemeester was heel positief over de inzet van de B.W.C. met de plannen voor de toekomst om de bewoners bij elkaar te brengen.

Er waren veel complimenten van de aanwezigen.
Ook is het ons streven om samen met de BWC van de Rode Flat dingen te doen in de toekomst.
BWC Gele Flat 2021


Achterstallig onderhoud bij wooncorporaties.

Van de ruim 2 miljoen sociale huurwoningen in Nederland zijn er zeker 80.000 in matige tot zeer slechte staat. Dat meldt RTL Nieuws, dat cijfers van de Autoriteit woningcorporaties onderzocht . Hierdoor hebben huurders onder andere te maken met schimmel en lekkages.

Een duidelijke oorzaak voor het probleem is er niet. Bovendien geldt het niet voor alle woningcorporaties. Veel corporaties hebben volgens het onderzoek geen enkele woning in slechte staat onder hun hoede. Lokaal ligt dat anders, want bij bijvoorbeeld corporatie Woonstad Rotterdam valt bijna de helft van de sociale huurwoningen in de categorieën 'matig', 'slecht' of 'zeer slecht'.

De corporatie wijst naar het gegeven dat niet al het onderhoud gelijktijdig wordt uitgevoerd, waardoor de zogeheten conditiescore achterblijft. Deze score wordt vastgesteld door onderhoudsexperts op basis van een onafhankelijke norm. Woonstad Rotterdam zegt tegen RTL Nieuws dat het graag meer zou investeren, maar dat dit niet altijd lukt. "Er zijn te veel maatschappelijke opgaven en te weinig middelen om nog krachtiger op het verhogen van het onderhoudsniveau in te zetten."

Het gevolg van de gebrekkige staat waarin veel sociale huurwoningen verkeren is dat ruim 1 op de 3 huurders een onderhoudsachterstand ervaart. Lokaal kan dat percentage nog hoger uitvallen, wat in sommige gevallen geresulteerd heeft in een huurverlaging voor huurders.

De Woonbond pleit naar aanleiding van het onderzoek voor een apk voor woningen, net zoals dat bij auto's gedaan wordt. "We vinden het heel normaal dat een auto veilig moet zijn op de weg, maar bij een woning malen we daar niet om. We zouden graag een periodieke keuring op woningkwaliteit zien", zegt de belangenvereniging.

Waar wij als huurdersvereniging HVA van harte mee instemmen.

(Bron: RTL nieuws)


Stroomnet Gelderland en Flevoland vol

Was het u ook al opgevallen dat het maar niet wil opschieten met de uitvoering van de prestatieafspraken in Almere?
De HVA loopt voortdurend via onze vertegenwoordiging in de 3HO, die namens de drie huurdersverenigingen het overleg voert met gemeente en de wooncorporaties aan tegen het maar niet op gang krijgen van de gemaakte prestatieafspraken, de beschikbaarheid van bouwlocaties, de woningbouw, de energietransitie, het zijn zomaar een paar voorbeelden van waar het maar niet wil lukken om de boel vlot te trekken. Het is om moedeloos van te worden.

Het onderstaande artikel is dan ook een goed voorbeeld van waar het allemaal mis gaat en er voorlopig geen oplossing in zicht blijkt te zijn. Ja hoera, men gaat een congestie (Vastloop) onderzoek doen!!! en als we dan geluk hebben kunnen we over 7 jaar weer stroom van onze door iedereen aangeprate zonnepanelen terug aan het Net leveren.


Dat noem ik nog eens een vooruitziende blik hebben, eerst de boel vast laten lopen en dan een oplossing bedenken.
We zijn overigens wel blij dat we nu weten waar die verhoging van de energietarieven vandaan komen, dat is voor de kabels en transformatorhuisjes, alleen levert dit alles dan nog steeds geen oplossing voor de CO2 uitstoot, maar alleen een oplossing van de energievoorziening. Voor de CO2 problemen waar we voor van het gas moeten, gaan we daarna nadenken in plaats van nu de discussie met de bewoners aan te gaan om zo een draagvlak te vinden voor dat enorme probleem.

TenneT meldt congestie bij alle 150-kilovolt-stations

TenneT meldt bij alle elektriciteitsstations van 150 kilovolt in Flevoland en Gelderland met congestie te kampen. Alle transportcapaciteit is vergeven en TenneT start congestieonderzoek omdat het stroomnet vol is.
TenneT wijt de congestie aan de snelle groei van de energieproductie van windmolens en zonnepanelen in het eigen stroomnet en dat van de regionale netbeheerder Liander.

5.600 megawatt.

In Flevoland en Gelderland is het totale gecontracteerde transportvermogen circa 5.600 megawatt. Het totale beschikbare transportvermogen - stations Lelystad, Dodewaard, Doetinchem - bedraagt circa 3.350 megawatt. Dit vermogen is volledig vergeven in getekende offertes voor gecontracteerd transportvermogen.

3 tot 7 jaar

De structurele oplossing bestaat uit het opsplitsen van het vermaasde 150-kilovolt-stroomnet Flevoland-Gelderland-Utrecht in minimaal 4 netdelen met een eigen koppeling met het 380-kilovolt-net, het verhogen van de 150-380-kilovolt-transformatiecapaciteit en het mogelijk verzwaren van de 150-kilovolt-verbindingen. De verhoging van de transformatiecapaciteiten zal gefaseerd afgerond worden in de periode 2026-2029.
De verwachte uitbreiding vindt fasegewijs plaats en gaat naar verwachting tussen de 3 en 7 jaar duren. TenneT investeert naar verwachting 450 miljoen euro op weg naar 2030.

Congestie

TenneT is nu een congestieonderzoek gestart naar de mogelijkheden voor het kunnen toepassen van congestiemanagement in de Flevopolder in Flevoland en Gelderland. Wanneer op het elektriciteitsnet structurele knelpunten ontstaan, is de netbeheerder verplicht op basis van wet- en regelgeving een formeel onderzoek te starten naar de mogelijkheden om congestiemanagement toe te passen. Deze op de elektriciteitsmarkt gebaseerde werkwijze om meer ruimte op het net te creëren en tegelijkertijd overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen, wordt in Nederland echter nog nauwelijks toegepast.