A A A

Energietransitie.

Energietransitie.
Beste lezer(es) van onze nieuwsbrief.

Bent u lid van een bewonerscommissie, of anderzijds geïnteresseerd in de komende energietransitie?
Dan raden wij u aan om de brief van de woonbond eens aandachtig door te lezen om te zien hoe of u zich, samen met anderen kunt voorbereiden op de komende afsluiting van het gas.

Het is namelijk belangrijk dat u samen met uw buurtgenoten zich voorbereid op de ingrijpende dingen die door de Gemeente en wooncorporaties in dit verband genomen gaan worden en de gevolgen die dat voor eenieder zal hebben, laat u dus niet overvallen door genomen besluiten, maar zorg dat u voldoende informatie en kennis heeft om vooraf met de betrokken instanties in contact te komen en te overleggen wat de energietransitie voor u en uw mede buurtbewoners voor gevolgen heeft.

Het is namelijk mogelijk dat uw wijk overgaat op stadsverwarming plus elektriciteit, Waterstofgas plus elektriciteit (niet waarschijnlijk), of alleen elektriciteit. Wat het ook wordt, het is en blijft een ingrijpende verbouwing in uw huis en portemonnee, dus de hoogste tijd om voorbereid te zijn en uw belangen zo goed mogelijk te vertegenwoordigen en ter spraken te brengen binnen uw bewonerscommissie of de HVA.


Onduidelijkheid afrekening servicekosten, met name over uren wijkbeheerder

Beste lezers,
We hebben verschillende meldingen gekregen over onduidelijke in rekening gebrachte voorschotten voor servicekosten. De in rekening gebrachte voorschotten moeten zo dicht mogelijk bij de gemaakte kosten liggen. Wanneer daar grote verschillen tussen zitten is het nuttig om daar een gesprek over te voeren.
Ymere heeft met de SHY de afspraak gemaakt om twee keer per jaar de inzet van de huismeestertaken van de wijkbeheerder af te stemmen met de bewonerscommissie. SHY heeft ook een handleiding gemaakt om bewonerscommissies te helpen dit overleg aan te gaan (zie deze link) .
Hierin hebben Ymere en de huurdersorganisatie duidelijk vastgelegd dat bewonerscommissies het recht hebben om een overzicht van de taken/uren/kosten op te vragen bij Ymere. Op het overzicht staan de taken die de wijkbeheerder verricht heeft, hoeveel uren hiervoor gewerkt is, de kosten die hieraan verbonden zijn en welke voor rekening van de huurders en welke voor Ymere zijn.
Uit meldingen van verschillende bewonerscommissies en de reactie van Ymere hierop moeten we concluderen dat het er in de praktijk helaas anders aan toe gaat. De urenadministratie van wijkbeheerders is niet zo nauwgezet. Volgens hen kost het alleen maar meer tijd om een zo nauwkeurige tijdsplanning bij te houden. SHY en HVA staan echter op het standpunt: vastgelegde afspraak is afspraak. Op dit moment zijn er op verschillende niveaus overleggen hierover. We zullen u op de hoogte houden.


Reparatiewet tegen tijdelijke huurcontracten.

Op aandringen van de leden van de Eerste Kamer heeft minister Ollongren nu besloten om met een zogenaamde "reparatiewet" de uitbreiding van de tijdelijke contracten per 1 januari 2022 tegen te houden.
Als HVA kunnen we dit alleen maar toejuichen.
De HVA heeft zich altijd uitgesproken tegen het plan van de VVD met betrekking tot de tijdelijk woonvergunningen. Het plan werd echter door de Tweede Kamer goedgekeurd. Voornamelijk jonge woningzoekenden die hiermee te maken kregen, ervaarden de contracten als regelrechte wurgcontracten. Op Voor degenen die graag nog wat toelichting op deze wetswijziging willen hebben, verwijzen we u naar de Woonbond publicatie op hun eigen site.