A A A

Beste lezer(es),

Het is zover! Het jaar 2021 is alweer bijna ten einde. Je zou bijna zeggen “gelukkig”, want een hoop dingen die om ons heen gebeuren zijn niet prettig om mee te maken. Hierbij wil ik dan bijvoorbeeld alleen maar wijzen op een paar dingen die we afgelopen jaar voorbij hebben zien komen en die stuk voor stuk niet voor herhaling vatbaar zijn. Zoals de Energietransitie, die in 2030 afgerond moet zijn.

“We zijn nog niet eens begonnen”.



Er moeten volgens de prestatieafspraken in 2030 24.500 woningen gebouwd zijn in Almere.

“De voorbereidingen zijn nog niet begonnen”.

Er moet in opdracht van het Ministerie meer aandacht besteed worden aan de huisvesting van statushouders, anders dreigt het ministerie in te grijpen. Hier bovenop komt nog het probleem van speciale doelgroepen dat moet worden opgelost.
De Gezondheidsraad adviseert om iedereen boven de 18 jaar een boosterprik te geven, ouderen voorop. Resultaat, bij de huisartsenpraktijk worden de ruiten eruit gegooid.
In de ziekenhuizen is momenteel een uitputtingsslag bezig om de boel draaiende te houden, en om het nog vrolijker te maken is in Afrika weer een nieuwe mutatie van het Corona-virus opgedoken.
Tijdens rellen in het hele land worden politie, brandweer en ambulancepersoneel belaagd en wordt er voor miljoenen schade aangericht. Als er een paar van deze lolbroeken opgepakt worden, staan ze voor de rechter te huilen dat ze niet begrijpen waarom ze het allemaal hebben gedaan.
Zou het misschien een idee zijn om in plaats van de boel te vernielen eens te kijken waar of waarmee je iets voor mensen zou kunnen doen die door de Coronacrisis in de problemen zitten? Het is maar een idee.


HVA

Laten we even naar de HVA kijken. Ook voor ons is het weer niet makkelijk geweest. We hebben afgelopen jaar opnieuw onze BC’s niet kunnen ontmoeten , wat betekent dat we voor het tweede jaar op rij geen fysiek ontmoeting met elkaar gehad hebben. Dit begint zo langzamerhand negatieve gevolgen te hebben voor het verenigingsleven. Iedereen begint het tekort aan menselijk contact te voelen. Vooral het gebrek aan persoonlijk contact tussen onze nieuwe bestuursleden en de rest van de verenigingsleden begint zich nu te wreken. Men heeft elkaar in twee jaar tijd nog niet eenmaal gezien, dus niemand weet wie wie is.

“We snakken allemaal naar persoonlijk contact.

Maar laten we het jaar niet in mineur afsluiten en vast vooruitkijken naar 2022, waarin hopelijk alles weer een beetje normaal gaat verlopen/ Een jaar waarin onze nieuwe bestuursleden de gelegenheid gaan krijgen om met de achterban van onze vereniging kennis te maken en met hernieuwd elan de draad weer op te pakken.
Wat er nu als eerste gaat gebeuren in het nieuwejaar is dat ons nieuwe bestuurslid Colly Bouman de verzorging van onze maandelijkse nieuwsbrief op zich gaat nemen. Mocht u dus verrast worden door een nieuwe vormgeving dan weet u bij deze waardoor dat komt. Van mijn kant wil ik u allen danken voor de trouwe klandizie die ik van de meesten mocht ontvangen en u veel gezondheid, geluk en leesplezier toewensen bij de komende nieuwsbrieven die u van Colly gaat ontvangen. Met dank. Uw scribent.


Energiearmoede in Nederland.

Als we niet oppassen hebben we straks niet alleen winnaars maar zeker ook verliezers.

Energiearmoede, we hebben er allemaal wel eens van gehoord maar wat betekent het nu precies?
Energiearmoede is niet een probleem dat alleen maar over geld gaat, het ligt veel breder.
Natuurlijk begint het met de betaling van de energierekening, wanneer dat in gevaar komt en men om te besparen op de rekening in de kou zit is dat energiearmoede, maar men kan ook in een woning van slechte kwaliteit wonen waardoor schimmel en vochtproblemen ontstaan, wat zorgt dat er gezondheidsproblemen ontstaan. Ook is het mogelijk dat men heel oud witgoed heeft en geen geld om dit te vervangen, waardoor de energierekening omhoogvliegt, kortom energiearmoede is een divers probleem dat niet alleen over geld gaat maar ook afhankelijk is van de plaatselijke omstandigheden.
Hoe groot is het probleem?
Ongeveer 8% van de Nederlands huishoudens kunnen hun energierekening niet betalen of bezuinigen daarop, dat betekent:

‘650.000 Nederlanders kunnen hun energierekening niet betalen’

Hoe kunnen we voor deze mensen de rekening betaalbaar houden?
Door specifiek lokaal beleid te maken om energiearmoede te voorkomen. Daarbij kijk je niet alleen naar betaalbaarheid maar ook hoe mensen wonen,
Blijken mensen een hogere huur vanwege een woningverbetering niet te kunnen betalen omdat dit nauwelijks verbetering in de stookkosten tot gevolg heeft, is het een beter idee om de woning eerst te isoleren, zodat men er in ieder geval warmer bijzit. Waarbij het voor de wooncorporaties een goede raad zou zijn om mensen die geen idee hebben hoeveel energie zij verbruiken, wegwijs te maken in de voor hen zo moeilijke materie, zodat zij daar zelf iets aan kunnen doen.

Hoe zorg je voor zo'n integrale aanpak?

‘Om te voorkomen dat een groep niet volledig mee kan doen met de energietransitie, moeten gemeenten, woningcorporaties en bewoners langdurig samenwerken. Apart van elkaar gaat het niet lukken, partijen hebben elkaar nodig. Het is bekend dat gemeenten en corporaties sommige doelgroepen moeilijk weten te bereiken. Is er een wooncoats, of ambassadeur in een wijk, dan helpen zij bij toegang tot anderen. Maar als die er niet zijn, dan speelt het sociaal domein een belangrijke rol. Alleen door samenwerken met organisaties in andere domeinen kun je álle voordelen van de energietransitie in kaart brengen en mensen enthousiast maken. Corporaties zijn een cruciale partij, omdat zij de woningvoorraad beheren. Met de verduurzamingsopgave verbeteren zij de levens van mensen. En daarbij zijn andere partijen onmisbaar.’