A A A

Actiegroep overweegt stappen

De Actiegroep Bouwmeesterbuurt neemt geen genoegen met beloften van gemeente Almere.

ALMERE/PETRA ONDERWATER – De Actiegroep Bouwmeesterbuurt heeft geen goed gevoel overgehouden aan het inspraaktraject over nieuwbouwplannen in de wijk. ,,De gemeente lijkt toch de groenstrook langs de Vaart te willen bebouwen, hoewel daar heel veel weerstand tegen is’’, verklaart Gerard ter Beeke van de actiegroep.

De actiegroep is een buurtbijeenkomst aan het voorbereiden om te bespreken wat zij nog kunnen doen. Juridische stappen worden overwogen, want de bewoners willen het er niet bij laten zitten. ,,Half december was er een bijeenkomst waarbij wethouder Anker de resultaten presenteerde van de gesprekken die hij in de wijk met verschillende partijen heeft gevoerd’’, vertelt Ter Beeke. ,,De wethouder concludeerde dat er eigenlijk in de hele wijk weerstand is tegen bebouwing van de groenstrook. Wijkbewoners wandelen daar graag met hun hond en het is eigenlijk een soort ontmoetingsplek voor de buurt. Maar andere locaties die wij hebben voorgesteld om te bouwen worden allemaal afgewezen, omdat er om wat voor reden dan ook niet gebouwd mag of kan worden.’’

Volgens de wethouder is er echter wel veel behoefte aan doorstroming naar andere woningen binnen de wijk, dus niet bouwen is volgens hem geen optie. Ter Beeke: ,,Als je bewoners vraagt of ze binnen de wijk zouden willen verhuizen naar een seniorenwoning bijvoorbeeld, zeggen ze waarschijnlijk ja. Maar misschien zouden ze net zo lief naar een andere wijk verhuizen. Het is maar hoe je de vraag formuleert.”

Wethouder Anker daagt de buurtbewoners nu uit om mee te werken aan een maquette. ,,Maar wij zijn bang dat als wij dat doen en het bestemmingsplan wordt gewijzigd naar nieuwbouwlocatie, de gemeente alsnog haar eigen plannen doorzet. En dan is er geen weg meer terug en kunnen we er niets meer aan doen.” Ter Beeke gaat niet lijdzaam toezien. ,,Ik heb mijn rechtsbijstandverzekering ingeschakeld en heb andere bewoners opgeroepen om hetzelfde te doen.”