A A A

Het wil nog steeds niet vlotten met de participatie tussen VvE’s en huurders in gesplitste complexen.

Er zijn het afgelopen jaar wel voorzichtige pogingen gedaan om huurders in VvE complexen te betrekken of te informeren over VvE vergaderingen, maar we moeten vaststellen dat het een summiere zoektocht met allerlei open einden is geworden waar we nog niet veel positiefs uit hebben kunnen halen. Uit Amsterdam hebben we nog geen positieve berichten gehoord aangaande de overleggen die daar hebben plaatsgevonden en ook hier in Almere heeft het overleg waar de HVA bij aanwezig is geweest nog weinig positiefs opgeleverd.

Er is dus op dit vlak nog een enorme slag te maken, zo willen wij als HVA om te beginnen afspraken maken met Ymere dat er van alle vergaderingen die door VvE’s en Ymere belegd worden, vooraf de agenda en achteraf de notulen naar de huurders van een complex waar een VvE is, worden gestuurd om zodoende vooraf overleg met Ymere te kunnen plegen over de inhoud van de geagendeerde punten en achteraf vast te kunnen stellen of de uitkomsten overeenkomen met hun wensen en gedachten.

In 2011 heeft de directeur Anja Verdaasdonk van het VvE project bij Ymere al laten weten dat zij veel voor de hierboven beschreven gedachte voelt, omdat dit de corporatie veel aparte overlegrondes scheelt, waarbij ze regelmatig moeten verwijzen naar de VvE-vergadering waar de besluiten worden genomen.” Naar aanleiding van de resultaten van de pilotprojecten heeft de corporatie in overleg met de bewonersorganisaties besloten dat het experiment binnenkort over alle gemengde complexen zou worden uitgerold. Helaas is de praktijk hier nogal weerbarstig.

Om ons nu als HVA hiervoor in te zetten hebben we besloten om de hieronder vermelde pilot van de SEV te omarmen en daar het komen de jaar 2013 mee aan de slag te gaan in Almere.

Drie modellen van huurdersvertegenwoordiging in een gemengd complex op basis van een pilot van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting.

Eigenaren en huurders overleggen apart Eigenaren overleggen in de VvE en huurders met de corporatie, die vervolgens hun ‘belangenbehartiger’ is in de VvE. Dit is nu vaak het overlegmodel. Als er geen goede communicatie is tussen eigenaren en huurders, voelen de laatste zich vaak buitengesloten.
Particuliere eigenaren en huurders overleggen gezamenlijk in een bewonerscommissie of gebruikersvereniging Een commissie van huurders en individuele eigenaren of een gebruikersvereniging adviseert de VvE en het officiële huurdersoverleg. Nadeel is dat veel bewoners deze overlegvormen als ‘extra vergaderingen’ zien, terwijl de invloed beperkt is.
Huurders krijgen gelimiteerd of volledig mandaat in VvE/gemengde commissies Huurders mogen op VvE-vergaderingen meestemmen over bijvoorbeeld beheer gemeenschappelijke ruimte, het huishoudelijk reglement, schoonmaakkosten, klachtenafhandeling en gezamenlijke activiteiten, of over álle beslispunten. Volgens de SEV biedt dit huurders grote invloed op hun woon- en leefsituatie. Het scheelt de corporatie overleg en het zou volgens de SEV juridische knelpunten ondervangen. Maar er zijn kanttekeningen: meer op leefbaarheid gerichte onderwerpen, waar huurders zich vaak mee bezighouden, staan dikwijls niet op de agenda van een VvE. Verder kan de corporatie minder sturen.