A A A

Notitie 31 oktober “Discussiebijeenkomst over de nieuwe verhouding tussen gemeente en corporaties” in hotel FINN.

Op uitnodiging van gemeente en corporaties waren ook alle Huurdersverenigingen hierbij aanwezig.

Dagvoorzitter: Willem Kwekkeboom (gemeente)

De aftrap werd gedaan (alle sprekers kregen acht minuten) door Henk Mulder, wethouder duurzame ruimtelijke ontwikkeling.

Hij is o.a. van mening dat de gemeente niet zit te springen om TEVEEL invloed bij corporaties. Geen eisen maar doelstellingen.

 Vervolgens was het woord aan Jan van der Schaar (van o.a. UvA en RIGO): Hij sprak over de ontwikkeling van de verhouding tussen Gemeente en Corporaties. Hij stelde onder meer dat er door het Rijk nooit goed is gekeken naar het functioneren tussen beide lichamen.

Piet Lautenbach vulde hem aan dat er ook geen controle was op “prestatieafspraken”.

Harry Platte, directeur Ymere, sprak namens de corporaties over “Nieuwe verhoudingen in oude relaties”. Hij bracht een filmpje mee met de titel “Klein in het nieuwe groot” (ook te zien op You Tube) dat zei dat we moeten kijken naar de mogelijkheden en niet naar de onmogelijkheden en regeltjes. 

Saskia Lieon, Woonbond, verwoordde haar inbreng met “Alle hens aan dek” (gemeente en corporaties). Zorg dat de betaalbaarheid van woningen de komende jaren niet een nog groter probleem wordt.

Ook pleitte zij ervoor dat het meepraten door Huurdersverenigingen niet bij deze ene keer blijft maar dat ze structureel worden uitgenodigd om mee te praten en te denken.

De Huurdersverenigingen zijn het hier volmondig mee eens.

Zij nam het voortouw door een vervolgafspraak te plannen met alle Huurders verenigingen van Almere.

 

Na de pauze werd nog levendig gediscussieerd.

`

Vervolgafspraak 7 november:

 

Aanwezig: Goede Stede, Alliantie, HVA, Woonbond.

Hier werd gesproken over het feit dat we niet moeten afwachten waar de gemeente en corporaties mee komen en besloten werd dat we hierover op voorhand willen meepraten en denken.

 

Saskia Lieon vraagt gemeente en corporaties om alle relevante stukken met ons te delen waarna we zelf met voorstellen kunnen komen.

Zij schreef een brief met deze strekking aan gemeente en corporaties.

Hier zou, buiten prestatieafspraken om, ook gelet moeten worden hoe met “Wonen en zorg” wordt omgegaan.

Volgende afspraak: 29 november (wordt dus vervolgd)