A A A

In 2013 werden 6.980 huishoudens door de woningcorporatie het huis uitgezet omdat ze een huurachterstand hadden. Dat is 8 procent meer dan in 2012. Dit blijkt uit een enquête van Aedes onder 170 woningcorporaties. Steeds meer huurders komen in de financiële problemen, waardoor huurachterstanden toenemen.

Het aantal huisuitzettingen lijkt samen te hangen met de sterk stijgende woonlasten van de laatste jaren, gekoppeld aan koopkrachtverlies. Ook in 2012 werden er meer huurders hun huis uitgezet dan het jaar ervoor. Het verschil tussen 2012 en 2011 bedroeg maar liefst 10 procent.

Volgens Woonbonddirecteur Ronald Paping hebben de woningcorporaties een paar jaar kunnen voorkomen dat het aantal huisuitzettingen sterk steeg, maar is de rek eruit. ‘Met het huidige huurbeleid moet je vrezen dat het aantal huisuitzettingen volgend jaar nog weer hoger ligt.’ Hij wijst daarbij op dat steeds meer huurders in armoede leven en dat onderzoek van het RIGO uitwijst dat als de overheid het huidige huurbeleid doorzet er in 2017 900.000 hurende huishoudens in armoede leven.

Ook eenoudergezinnen

Het zijn vooral alleenstaande huurders van 18 tot 60 jaar die op straat komen te staan. Maar ook alleenstaande jongeren tussen 18 en 30 jaar en eenoudergezinnen ondervinden dat een huurachterstand tot huisuitzetting kan leiden. Een deel van hen belandt in de opvang, maar heel veel gedupeerden zoekt onderdak bij familie of vrienden. Ook al omdat opvanghuizen de toestroom niet aankunnen.
Overigens houden niet alle woningcorporaties bij welk type huishouden het gaat.